Miód żywi i leczy

23 Mar 2016

         Takie hasło propagował przed laty ks. A. Margoński sławny w okresie międzywojennym naturalista i pszczelarz, znawca leczniczych właściwości miodu. Jego rady sprzed lat w zasadzie nadal pozostają aktualne – zwłaszcza dla tych, którzy pragną sobie sami pomóc domowymi środkami – mimo, że nasza wiedza dotycząca leczniczych właściwości miodu, znacznie się powiększyła. Stosunkowo niedawno powstała nowa gałąź nauki zajmująca się lekami z ula nazwana apiterapią. Ksiądz Margoński radził osobom starszym i powracającym do zdrowia jadać miód w małych ilościach codziennie. Uważał, że taka kuracja trwająca 1-2 miesiące działa zbawiennie na ich jelita, łagodzi różne jelitowe niedomagania. Dzieciom zalecał zjadać co dzień na czczo po dwie łyżeczki miodu. Jego zdaniem taka ilość reguluje trawienie. Według naturalisty, by wzmocnić organizm, zwłaszcza jesienią, zimą i wiosną należy profilaktycznie zażywać szklankę gorącego mleka z łyżką miodu. Oczywiście mleko powinno być jak najświeższe, najlepiej prosto od krowy, ewentualnie pasteryzowane, nigdy UHT. Mleko podgrzane do temperatury prawie 150°C jest produktem martwym biologicznie i w zasadzie bezwartościowym z punktu widzenia ekologicznej profilaktyki zdrowotnej. Dorośli, zwłaszcza cierpiący na dolegliwości krążeniowe, mogą dodać do mleka z miodem łyżkę koniaku.

Miód leczy – zażywanie przez dzieci

          Według Margońskiego dzieci bardzo drobne, młodsze, powinny otrzymywać miód najlepiej z płynami – w proporcji 2g miodu na 100ml płynu, czyli około 2/3 małej łyżeczki miodu na szklankę napoju (250ml). Jeżeli miód podaje się takim dzieciom z pokarmami stałymi np. z kaszką można podawać w proporcji 5g na 100g pokarmu. Warto wiedzieć, że jedna płaska łyżeczka miodu to ok. 7-8g miodu. Dzieci starsze według naturalisty mogą jeść miód też sam albo z innymi pokarmami. Miodem warto słodzić herbatki ziołowe, pokarmy, po prostu używać go zamiast cukru. Jeżeli zażywa się miód sam, należy go trzymać zawsze dłuższy czas w ustach i wymieszać dokładnie ze śliną.

          Podsumowując miód to najzdrowszy dodatek do posiłków, który natchnie nas energią, pobudzi do działania, a przy okazji posiadający wiele zdrowotnych i leczniczych właściwości. Zapraszamy do naszych pozostałych artykułów, które dokładnie przybliżą działanie poszczególnych miodów.