Miód sztuczny czy prawdziwy? Oto 6 sposobów jak to sprawdzić!

30 Cze 2016

Miód pszczeli ze względu na swoje właściwości od zarania dziejów cieszy się niesłychaną popularnością zarówno w lecznictwie, gastronomii czy też kosmetologii. Jednak jak łatwo i szybko rozpoznać – miód sztuczny czy prawdziwy?

Sześcioma najważniejszymi kryteriami, którymi powinniśmy się sugerować są:

  • zapach,
  • smak,
  • wygląd,
  • rozpuszczalność,
  • krystalizacja,
  • klarowność.oilseed-rape-1361954_1280

Zapach

          Prawdziwy miód powinien pachnieć nektarem zabieranym przez pszczoły. Na przykład miód rzepakowy ma zapach zbliżony do aromatu kwiatu rzepaku, miód akacjowy przypomina zapachem kwiaty akacji, a miód malinowy ma lekką, przyjemną woń malin. Zapach to tylko wstęp do smaku. Zatem jak miód powinien smakować?

Smak

          Musi mieć charakterystyczny posmak pożytku, z którego pochodzi miód. Miód rzepakowy odznacza się słodkim i łagodnym smakiem. Zaś miód gryczany jest ostry i wyrazisty. Natomiast miłośnicy miodu lipowego powinni czuć intensywny, drapiący w gardło smak. To co smakuje powinno również dobrze wyglądać. Jak wygląda dobry miód?

Wygląd

          Każdy miód, w zależności od źródła, z którego został pozyskany ma inną barwę oraz stan skupienia. Miody, które wyrabiane są wcześnie, tak jak miód mniszkowy (z mniszka lekarskiego) czy rzepakowy, mają jasną barwę i drobno się krystalizują. Zaś miody późne, na przykład miód gryczany, ma ciemną barwę i wolno się krystalizuje, przez co posiada mniej zwartą konsystencję.

Zapach, wygląd i smak to właściwości, które oceniane są w pierwszej kolejności. Warto również zwracać uwagę na rozpuszczalność, krystalizacje i klarowność miodu, które są równie ważne.

Rozpuszczalność

          Miód składa się z cukrów prostych, które jak wiadomo szybko rozpuszczają się w wodzie. Jak sprawdzić czy dany miód ma dobrą rozpuszczalność ? Należy nabrać trochę miodu na łyżkę, a następnie włożyć do wody bez mieszania. Po kilkunastu kwadransach powinien się rozpuścić, tworząc zawiesinę na dnie naczynia.

20160703_144913

Krystalizacja

          Miód krystalizuje się do kilku tygodni od odwirowania (wyjątek stanowi miód akacjowy). Proces ten przebiega równomiernie. Jedynie miód gryczany może krystalizować się frakcjami, ponieważ jest gruboziarnisty.

IMG_1189-1

Klarowność

          Prawdziwy miód zawiera pyłek kwiatowy lub drobne cząsteczki wosku, które powodują jego zmętnienie. Bez wątpienia świadczy to o jego naturalnym pochodzeniu. Jedynie sztuczny miód jest krystalicznie czysty.

 


Miód sztuczny – definicja wg. Encyklopedii Pszczelarska pod redakcją prof. Jerzego Wielde
„Produkt spożywczy, syntetyczny o konsystencji do miodu naturalnego uzyskuje się go na drodze hydrolizy kwasowej cukrów złożonych na cukry proste przy użyciu słabych kwasów oraz dodatku barwników, aromatów i esencji smakowych.”


Podsumowanie – miód sztuczny czy prawdziwy?

          Kupując miód musimy mieć na uwadze wyżej wymienione właściwości. Prawdziwy miód to miód o słodkiej woni, zdecydowanym zapachu oraz zagęszczonym wyglądzie. Takie miody, w pełni naturalne i świeże znajdziemy przede wszystkim u samego źródła – w okolicznych pasiekach. Kupując jednak miód w sklepie powinniśmy zwracać uwagę na to, co wkładamy do koszyka. Jeżeli na etykiecie widnieję informacja – Mieszanka miodów z krajów UE i spoza UE – proponujemy odstawić produkt z powrotem na półkę.