Miód sztuczny czy prawdziwy? Oto 6 sposobów jak to sprawdzić!
30 cze 2016Miód pszczeli ze względu na swoje właściwości od zarania dziejów cieszy się niesłychaną popularnością zarówno w lecznictwie, gastronomii czy też kosmetologii. Jednak jak łatwo i szybko rozpoznać – miód sztuczny czy prawdziwy?
Sześcioma najważniejszymi kryteriami, którymi powinniśmy się sugerować są:
- zapach,
- smak,
- wygląd,
- rozpuszczalność,
- krystalizacja,
- klarowność.
Zapach
Prawdziwy miód powinien pachnieć nektarem zabieranym przez pszczoły. Na przykład miód rzepakowy ma zapach zbliżony do aromatu kwiatu rzepaku, miód akacjowy przypomina zapachem kwiaty akacji, a miód malinowy ma lekką, przyjemną woń malin. Zapach to tylko wstęp do smaku. Zatem jak miód powinien smakować?
Smak
Musi mieć charakterystyczny posmak pożytku, z którego pochodzi miód. Miód rzepakowy odznacza się słodkim i łagodnym smakiem. Zaś miód gryczany jest ostry i wyrazisty. Natomiast miłośnicy miodu lipowego powinni czuć intensywny, drapiący w gardło smak. To co smakuje powinno również dobrze wyglądać. Jak wygląda dobry miód?
Wygląd
Każdy miód, w zależności od źródła, z którego został pozyskany ma inną barwę oraz stan skupienia. Miody, które wyrabiane są wcześnie, tak jak miód mniszkowy (z mniszka lekarskiego) czy rzepakowy, mają jasną barwę i drobno się krystalizują. Zaś miody późne, na przykład miód gryczany, ma ciemną barwę i wolno się krystalizuje, przez co posiada mniej zwartą konsystencję.
Zapach, wygląd i smak to właściwości, które oceniane są w pierwszej kolejności. Warto również zwracać uwagę na rozpuszczalność, krystalizacje i klarowność miodu, które są równie ważne.
Rozpuszczalność
Miód składa się z cukrów prostych, które jak wiadomo szybko rozpuszczają się w wodzie. Jak sprawdzić czy dany miód ma dobrą rozpuszczalność ? Należy nabrać trochę miodu na łyżkę, a następnie włożyć do wody bez mieszania. Po kilkunastu kwadransach powinien się rozpuścić, tworząc zawiesinę na dnie naczynia.
Krystalizacja
Miód krystalizuje się do kilku tygodni od odwirowania (wyjątek stanowi miód akacjowy). Proces ten przebiega równomiernie. Jedynie miód gryczany może krystalizować się frakcjami, ponieważ jest gruboziarnisty.
Klarowność
Prawdziwy miód zawiera pyłek kwiatowy lub drobne cząsteczki wosku, które powodują jego zmętnienie. Bez wątpienia świadczy to o jego naturalnym pochodzeniu. Jedynie sztuczny miód jest krystalicznie czysty.
Miód sztuczny – definicja wg. Encyklopedii Pszczelarska pod redakcją prof. Jerzego Wielde
„Produkt spożywczy, syntetyczny o konsystencji do miodu naturalnego uzyskuje się go na drodze hydrolizy kwasowej cukrów złożonych na cukry proste przy użyciu słabych kwasów oraz dodatku barwników, aromatów i esencji smakowych.”
Podsumowanie – miód sztuczny czy prawdziwy?
Kupując miód musimy mieć na uwadze wyżej wymienione właściwości. Prawdziwy miód to miód o słodkiej woni, zdecydowanym zapachu oraz zagęszczonym wyglądzie. Takie miody, w pełni naturalne i świeże znajdziemy przede wszystkim u samego źródła – w okolicznych pasiekach. Kupując jednak miód w sklepie powinniśmy zwracać uwagę na to, co wkładamy do koszyka. Jeżeli na etykiecie widnieję informacja – Mieszanka miodów z krajów UE i spoza UE – proponujemy odstawić produkt z powrotem na półkę.