Jak przechowywać miód?
13 wrz 2016Pozyskiwanie miodu to trudny proces przeprowadzany przez setki pszczół. Jednak kwintesencja smaku i właściwości to połowa sukcesu. Trzeba, bowiem wiedzieć jak prawidłowo przechowywać miód, aby w pełni zachował wszystkie składniki odżywcze oraz nieskazitelny kolor i smak. Całą tajemnicę składowania miodu przedstawimy Wam w kilku prostych punktach.
Przechowywanie miodu
- Temperatura- najlepsza temperatura do przechowywania miodu to temperatura pokojowa, czyli około 20 stopni Celsjusza. Temperatura powyżej 30 stopni Celsjusza sprawia, ze miód ciemnieje i zmienia swoją proporcję cukrów, co skutkuje utratą pewnych właściwości miodu.
- Sposób zapakowania miodu – miód należy przechowywać w szklanych słoikach, ponieważ plastik czy metal mogą być powodem utraty wartości miodu
- Szczelne zamknięcie – niezwykle ważne jest hermetyczne zapakowanie miodu. Nieszczelne zamknięcia powodują szybkie wchłanianie przez miód wody oraz powietrza, co sprawia, że tworzą się drożdże. Powodują one proces fermentacji, przez co miód zmienia smak lub jest niezdatny do spożycia
- Nie wystawiać miodu na promienie słoneczne – najlepiej trzymać go w miejscach zacienionych takich jak szafki
- Nie przechowywać w zbyt suchych miejscach – takie przechowywanie może skutkować nadmiernym wyschnięciem miodu
Te proste zasady muszą być przestrzegane, aby miód zachował swoje właściwości, barwę oraz konsystencję. W przeciwnym wypadku miód utraci wszystkie najlepsze cechy.
Pomieszczenia, w których przechowujemy miód powinny być:
- Dobrze wietrzone
- Czyste
- Suche o wilgotności względnej powietrza ok. 65%-75%
- Pozbawione innych zapachów
Jak poznać, że miód nie nadaje się do spożycia?
Dobry miód to samo zdrowie, jednak ten zepsuty może nam zaszkodzi. Jak zatem rozpoznać czy miód jest zepsuty? Warto przede wszystkim zorientować się czy nie ma na nim pleśni, co więcej zepsuty miód wydaje nieprzyjemny zapach. Taki miód najlepiej wyrzucić.
Okres półtrwania diastazy i inwertazy w miodzie w zależności od temperatury
Temperatura przechowywania miodu (st. C) |
Okres półtrwania enzymu |
|
diastaza |
inwertaza |
|
10 |
34 lata |
26 lat |
20 |
4 lata |
2 lata |
30 |
200 dni |
83 dni |
40 |
31 dni |
9,6 dnia |
Dane według Včelařství 9/2005 za „Bienenprodukte und Apitherapie”, A. Matzke, S. Bogdanov.”
Podsumowanie – jak przechowywać miód?
Według wyżej przedstawionej tabelki wynika, że można miód przechowywać w warunkach temperatury pokojowej, o ile będzie spożyty w ciągu roku. Natomiast, jeżeli ktoś dokonuje zapasów miodu, proponujemy przechowywać go np. w piwnicy, gdzie temperatura najczęściej oscyluje w okolicach kilkunastu stopni Celsjusza, co daje możliwość spożycia miodu bez utraty jego cennych właściwości nawet po kilku latach.