Marynata do wołowiny
- Szklanka przegotowanej i ostudzonej wody
- 2/3 szklanki octu winnego/octu jabłkowego lub 1/2 szklanki czerwonego, wytrawnego wina
- 2 liście laurowe
- 2 średnie marchwie
- 1 średnia pietruszka
- 3 średnie cebule
- 1/2 średniego selera
- 2-3 łyżki miodu
Marchewkę, pietruszkę i seler strugamy na tarce. Następnie kroimy cebulę w talarki. Wrzucamy wszystko do salaterki lub innego pojemnika. Następnie dodajemy liście laurowe oraz łyżki miodu i zalewamy szklanką octu winnego (jabłkowego lub czerwonego wina). Na sam koniec zalewamy wodą, mieszając wszystkie składniki. Dodajemy mięso i pozostawiamy w marynacie na dobę w lodówce. Dla uzyskania posmaku dziczyzny dodajemy rozmaryn , rozgnieciony jałowiec i estragon.