Marynata do wołowiny

  • Szklanka przegotowanej i ostudzonej wody
  • 2/3 szklanki octu winnego/octu jabłkowego lub 1/2 szklanki czerwonego, wytrawnego wina
  • 2 liście laurowe
  • 2 średnie marchwie
  • 1 średnia pietruszka
  • 3 średnie cebule
  • 1/2 średniego selera
  • 2-3 łyżki miodu

Marchewkę, pietruszkę i seler strugamy na tarce. Następnie kroimy cebulę w talarki. Wrzucamy wszystko do salaterki lub innego pojemnika. Następnie dodajemy liście laurowe oraz łyżki miodu i zalewamy szklanką octu winnego (jabłkowego lub czerwonego wina). Na sam koniec zalewamy wodą, mieszając wszystkie składniki. Dodajemy mięso i pozostawiamy w marynacie na dobę w lodówce. Dla uzyskania posmaku dziczyzny dodajemy rozmaryn , rozgnieciony jałowiec i estragon.