Zdrowotne właściwości miodu

11 lip 2016

Lecznicze właściwości miodu kilkaset lat temu odkryli już starożytni Egipcjanie. Wedle ich przekonać była to substancja, dzięki której można było leczyć niemalże każdą dolegliwość. Po dziś dzień miodu używamy na różnorakie schorzenia. Leczymy nim zarówno serca, wątrobę jak i suchą skórę. Dodatkowo miód wykorzystywany jest także w kosmetologii. Sprawdźmy zatem jak miód oddziałuje leczniczo na poszczególne partie ludzkiego organizmu.

Skóra

Każda kobieta marzy o delikatnej, gładkiej i nawilżonej skórze. Woda oraz słońce wysuszają skórę, a także sprawiają, że staje się ona szorstka, jeśli odpowiednio jej nie nawilżymy. Jak właściwości miodu działają na skórę? Przede wszystkim:

  • Posiada cukry, które świetnie wpływają na nawilżenie skóry.
  • Ponad to w jego składzie obecne są także przeciwutleniacze, odpowiadające za spowolnienie procesu starzenia się skóry.
  • Dodatkowo cennym składnikiem miodu jest witamina C oraz katalaza, czyli enzym, który ma właściwości przeciwzapalne.
  • Zawiera także składniki przyspieszające regenerację skóry, tj. ryboflawinę i niacynę.
  • Miód jest swego rodzaju naturalną maseczką, która doskonale zatrzymuje wilgoć w skórze oraz sprawia, że się nie łuszczy.
  • Co więcej właściwości miodu sprzyjają wygładzaniu zmarszczek

Serce

Polska to kraj o dość sporej produkcji miodu. Jednak niewielu z nas zdaje sobie sprawę, że jego spożycie pozytywnie wpływa na pracę serca. Leczy jego niewydolność, miażdżycę tętnic czy nadciśnienie tętnicze. Jak wpływają właściwości miodu na nasze serce?

  • Obniża ciśnienie tętnicze krwi
  • Poszerza naczynia wieńcowe
  • Wzmaga skurcze mięśnia sercowego, co działa na lepsze dokrwienie naczyń wieńcowych

Na lepszą pracę serca szczególnie polecamy miód rzepakowy.

Stres

Ze stresem mamy do czynienia na co dzień: w pracy, w szkole, w życiu codziennym. Jak sobie z tym radzić ? Otóż miód posiada właściwości, które:

  • Wzmacniają układ nerwowy
  • Działają uspokajająco oraz przeciw spazmatycznie
  • Poprawiają samopoczucie i nastrój
  • Zwalczają nerwice, apatie, depresje, bezsenność, nadpobudliwość

Warto codziennie zastępować cukier miodem mniszkowym (z mniszka lekarskiego), który posiada najlepsze właściwości i wpłynie kojąco na nasze nerwy.

miód mniszkowy

Mięśnie

Właściwości miodu w odniesieniu do mięśni niezwykle przydatne są szczególnie dla sportowców. Jako, że miód zbudowany jest w dużej mierze z cukrów prostych dlatego:

  • Podnosi poziom cukru we krwi, zaopatrując mięśnie w energię
  • Podczas wysiłku mięśnie czerpią z nich energię
  • Pomaga w okresie budowy masy mięśni
  • Pyłek pszczeli, czyli męskie nasienie kwiatów, stosowany jest przede wszystkim przez kulturystów, ponieważ zwiększa ich siłę i wytrzymałość

Spożycie miodu jest zalecane dla wszystkich sportowców, a także dla dzieci i dorosłych, ponieważ zaopatruje organizm w cukier, co skutkuje pozyskaniem energii.

Górne drogi oddechowe

Podczas leczenia chorób górnych dróg oddechowych największym uznaniem cieszy się miód akacjowy, rzepakowy oraz lipowy. Zatem jak wpływają właściwości miodu na dolegliwości związane z drogami oddechowymi?

  • Pomaga w szybszym ustępowaniu kataru podczas pory dla alergików
  • Ogranicza ryzyko na zakażenia górnych dróg oddechowych
  • Jest pomocny w zmniejszaniu objawów alergii
  • Dzięki właściwościom wykrztuśnym leczy zapalenie oskrzeli

Miód w diecie dzieci

Miód dzięki swoim właściwościom świetnie sprawi się w diecie dzieci. Warto mieć go w domowych zapasach, szczególnie w sezonie jesienno-zimowym, gdzie nadchodzi fala przeziębień. Dlaczego warto go podawać dzieciom ?

miód dzieci

  • Miód posiada takie właściwości, które działają jak naturalny antybiotyk, więc pomagają zwalczać przeziębienia
  • Korzystnie wpływa na pracę serca, uspokaja oraz odżywia mózg
  • Poprawia odporność dzieci oraz łagodzi kaszel
  • Hamuje rozwój drobnoustrojów
  • Wzmacnia apetyt
  • Reguluje przemianę materii
  • Oczyszcza z toksyn zawartych w codziennych smakołykach naszych pociech (chipsy, gumy do żucia, batoniki)

Podsumowanie właściwości miodu

Spożywanie miodu to samo zdrowie. Bursztynowa substancja to połączenie wyśmienitego smaku oraz zdrowia. Warto czerpać go ze sprawdzonego źródła, gdzie wszystkie właściwości miodu będą zachowane w stu procentach. Dbajmy o siebie, bo zdrowie to najcenniejszy skarb. Nie trujmy się niepotrzebnymi tonami tabletek, a sięgnijmy po coś sprawdzonego. Pamiętajmy, że to co naturalne jest najlepsze!