Pyłek pszczeli

23 Lip 2016

Nie tylko miód, ale również pyłek pszczeli ma wiele właściwości leczniczych. Czym jest pyłek pszczeli? Pyłek to  męskie komórki rozrodcze roślin takich jak m.in. zawilec, sasanka, przylaszczka czy mak, które zbierane są przez pszczoły zbieraczki. Pszczoły te zbierają i przenoszą pyłek do ula za pomocą szczoteczek nóg, a następnie zwilżają go niewielką ilością nektaru lub miodu, dzięki czemu jest wzbogacony w wartości odżywcze. Sprawdźmy zatem jakie wartości odżywcze znaleźć możemy w pyłku pszczelim.

Wartości odżywcze pyłku pszczelego

  • Białka
  • Aminokwasy egzogenne
  • Nienasycone kwasy tłuszczowe
  • Składniki mineralne
  • Witaminy

Jak widać pyłek pszczeli posiada całą gamę wartości odżywczych. Dzięki tej właściwości może służyć jako doskonały, naturalny suplement diety uzupełniający dzienne zapotrzebowanie organizmu na wyżej wymienione składniki. Zaleca się stosowanie pyłku pszczelego dla ludzi, którzy cierpią na niedobór składników odżywczych. Natomiast osoby, którym nie brakuje tych składników, zażywając pyłek kwiatowy poprawiają swoją sprawność fizyczną i psychiczną, a także zapobiegają występowaniu zaburzeń przemiany materii.

Właściwości pyłku pszczelego

Właściwości pyłku wynikają z różnorodnego składu chemicznego. Przekonajmy się więc na jakie dolegliwości dobry jest pyłek kwiatowy. Właściwości pyłku kwiatowego są następujące:

  • Odtruwające – eliminuje lub zmniejsza szkodliwe oddziaływanie wielu czynników chemicznych na organizm człowieka
  • Antydepresyjne – uspokaja i wycisza
  • Odżywcze – wzmacnia apetyt oraz organizm, reguluje przemianę materii i działa anty anemicznie
  • Antyalergiczne – redukuje objawy alergii w sezonie dla alergików
  • Antybiotyczne – działa przeciwdrobnoustrojowo, działa też na bakterie oraz grzyby
  • Regulujące trawienie – leczy choroby wrzodowe żołądka i dwunastnicy
  • Leczą schorzenia choroby prostaty – hamuje chorobę i zmniejsza możliwości nawrotów
  • Wspomagają leczenie cukrzycy
  • Poprawiają wzrok
  • Kosmetyczne – odżywiają i odmładzają skórę

Jak spożywać pyłek pszczeli ?

Pyłek pszczeli najlepiej spożywać wraz z miodem lub z napojami. Pyłek pszczeli najlepiej przyswaja się do organizmu po wcześniejszym zgnieceniu lub zmieleniu go na malutkie cząsteczki. Zatem jak go spożywać ? Oto prosty przepis na przepyszne śniadanie:

  • Łyżka miodu
  • Zgnieciona łyżka pyłku pszczelego
  • Jedno opakowanie serka homogenizowanego
  • Płatki owsiane
  • Żurawina
  • Pół banana
  • Garść płatków zbożowych np. chrupiące musli

Wszystko dokładnie wymieszać w miseczce i mamy pewność, że energii starczy na cały dzień

Podsumowanie – pyłek pszczeli

Pyłek kwiatowy podobnie jak miód ma wiele właściwości. Począwszy od odtruwających, po odżywcze, antydepresyjne, a także kosmetyczne. Warto stosować go w codziennej diecie w celu poprawy zdrowia oraz samopoczucia, a dla sportowców jest zalecany jako wysokobiałkowy element diety.