Miód kremowy

1 Sie 2016

Wiele jest odmian miodu, które różnią się nie tylko barwą, smakiem, zapachy, ale również zdrowotnymi właściwościami. Wszystkie miody jednak mają cechę wspólną. Początkowo każdy z miodów ma ciekły stan skupienia (patoka). Z czasem miód ulega naturalnemu procesowi krystalizacji przechodząc w formę stałą (krupiec).  Miód jest złożony z cukrów prostych. Jeżeli w większości znajduje się w nim glukoza, to po skrystalizowaniu jest twardy. Trudno go wtedy nabrać na łyżeczkę a tym bardziej rozsmarować na pieczywie. Z rozwiązaniem tego problemu na rynku pojawił się miód kremowany.

Miód kremowany – na czym to polega?

Miód kremowy powstaje ze świeżo uzyskanego przez pszczoły miodu w ciekłym stanie skupienia. Proces uzyskiwania miodu kremowanego polega na mechanicznym działaniu mieszadła, przez co struktura miodu podczas jego krystalizowania zostaje rozbita na bardziej drobnokrystaliczną. Jeżeli proces kremowania zachodzi w czasie zastygania miodu to efekt jest szybszy i bardziej widoczny. W naszej pasiece stosujemy specjalne urządzenie, które zanurzamy w płynnym miodzie tzw. patoce. Urządzenie to samoczynnie włącza się, co 3 godziny na 15 minut. Miód wtedy jest mieszany powolnymi ruchami łopatek. Aby proces zachodził szybciej do zbiornika wrzucamy około 1 kg krupca, czyli wcześniej skrystalizowanego miodu. Po rozdrobnieniu tworzy on zalążki krystalizacyjne. Po około 3 dniach miód ma odpowiednią strukturę i jest rozlewany do słoików. Dobrze skremowany miód jest puszysty, a także nie ma wyczuwalnych kryształków oraz odznacza się mocnym aromatem. Produkt finalny jest miękki, puszysty i ma strukturę masła. Miękka zwartość miodu kremowanego ułatwia jego zastosowanie w kulinariach. Łatwiej np. macerować nim mięso, dodawać do sałatek czy deserów.

Miód kremowany – wpływ na wartość miodu

Opisany powyżej proces kremowania miodu zastosowany w naszej pasiece nie wypływa w żaden sposób na obniżenie wartości miodu. Proces mechaniczny jest najprostszy i nie wpływa w jakikolwiek sposób na miodu. Są inne metody kremowania, jednak z uwagi na mniejszą lub większą ingerencję w skład i ingerencję miodu (tym samym obniżenie jego wartości) nie są przez nas stosowane. Należy dodać, iż podczas naszego procesu nic nie dodajemy do miodu, ani także nic z niego nie zabieramy, więc miód nie traci swoich właściwości.

Miód kremowany – podsumowanie

Miód kremowany to doskonała alternatywa dla osób, które uwielbiają spożywać miód z chlebem czy różnymi potrawami. Miód ten jest bardzo popularny w krajach zachodnich. Tam stanowi ważny składnik posiłków i jest stosowany, jako dodatek do pieczywa i serów. Dlatego musi się łatwo rozsmarowywać. Szczególnie dzieci i osoby starsze lubią go w takiej postaci. Dla dzieci można mieszać miód kremowany z mielonymi lub tłuczonymi orzechami. Trwałość miodu kremowanego jest taka sama jak miodu niepoddanego obróbce.