Który miód jest najzdrowszy ?

21 Cze 2016

Stojąc przed półką sklepową lub też podczas targów, gdzie wystawiają się pszczelarze pewnie nie raz zadaliśmy sobie pytanie – który miód najzdrowszy? Który miód będzie najlepszy dla nas? W tym artykule odpowiemy na Waszą ciekawość.

Wszystko, co otacza nas we współczesnym świecie, czerpie skądś swój początek. Najczęściej mówimy tutaj o prehistorii, ponieważ właśnie wtedy wszystko się zaczęło. Na kuli ziemskiej pszczoły żyją bardzo długo, bo już prawie 40 milionów lat ! Natomiast pierwsze wzmianki o miodzie w bursztynie datuje się na 30 milionów lat temu. O miodzie dowiedzieć się możemy z historii starych cywilizacji, takich jak Sumerowie czy Starożytni Egipcjanie. Dla tych drugich miód, tudzież pszczoły miały ogromne znaczenie, bo stosowali go w celach medycznych. Pszczoła to także symbol faraonów, a miód był jednym z elementów ich pochówku. Pierwotnie miodu używano do leczenia ran, na dolegliwości oczu czy przeciw rozstrojowi żołądka. Z kolei Hipokrates, jeden z najsławniejszych medyków epoki starożytności, zalecał stosowanie miodu na gorączkę, odtrucia lub jako środek dietetyczny. Po dziś dzień miodu używamy na wiele dolegliwości. Spośród całej gamy różnorakich miodów, wybrać możemy ten, który będzie najlepszy na naszą przypadłość.


Miód rzepakowy

Masz problemy z sercem ? Najlepszym miodem dla Ciebie, będzie miód rzepakowy. Ta jasna, lepka substancja jest idealna dla osób cierpiących na choroby serca, ponieważ ze względu na bogatą zawartość glukozy wzmacnia jego pracę. Ponad to oczyszcza organizm z toksyn, które obecne są w naszym środowisku. Miód ten zalecany jest szczególnie dla osób, wykonujących pracę fizyczną w szkodliwych warunkach. Warto dodawać go do napojów izotonicznych lub w kulinariach ze względu na swój słodki i łagodny smak.


Miód akacjowy

A może cierpisz na zaburzenia przewodu pokarmowego? Zmagasz się z nadkwasotą żołądka oraz ze schorzeniami przewodu moczowego i nerek? Najlepszym rozwiązaniem będzie dla Ciebie spożywanie miodu akacjowego, który także tonizuje układ nerwowy. Pomocny jest również w kamicy nerkowej, a ze względu na obecność izoflawonów, łagodzi objawy menopauzy.


Miód mniszkowy oraz miód spadziowy

Wiele osób zmaga się z problemem prawidłowego trawienia pokarmów. Jak temu zaradzić? Otóż dobrym lekarstwem na tę przypadłość będzie miód mniszkowy. Miód ten ułatwia trawienie, pobudza pracę nerek, a także wzmaga apetyt. Co więcej ma dużą zawartość glukozy, dzięki czemu wzmacnia organizm i podnosi sprawność wątroby. Miód ten polecić można także podczas kuracji odchudzających.  Podobne zastosowanie posiada miód spadziowy, który także pomaga w zaburzeniach trawienia oraz podczas anemii. Leczy także niesprawność dróg oddechowych. Swoje zastosowania znalazł także w profilaktyce.


Miód lipowy oraz miód malinowy

Miód lipowy radzi sobie świetnie podczas stanów zapalnych gardła, krtani i oskrzeli. Niczym syrop, ma działanie osłaniające górne drogi oddechowe, ułatwiając ich odkrztuszanie , co w rezultacie ogranicza uporczywy kaszel. Od dawna mleko z miodem lipowym podawane jest dzieciom jako lek na przeziębienia. Tak samo działa miód malinowy, który jest dobry na bóle gardła i przeziębienia. Co więcej jest pomocny w leczeniu biegunek.


Miód wielokwiatowy

Jeśli nasza odporność jest w marnym stanie warto przyswajać więcej miodu wielokwiatowego. Ze względu na bogatą zawartość aminokwasów oraz różnorodnych związków mineralnych jest uważany za bardzo zdrowy. Wzmacnia i uodparnia oraz pobudza siły witalne. Ponadto polepsza ogólną kondycję i odporność organizmu na infekcje.


Miód łąkowy

Dla dzieci i osób starszych wspaniałym rozwiązaniem będzie miód łąkowy. Wykonywany z nektarów przeróżnych roślin takich jak bukwica, bylica czy chaber , co wpływa na jego skuteczność. Działa wzmacniająco na organizm oraz podnosi jego odporność.


Miód gryczany

Wszyscy ci, którzy cierpią na wady wzroku, słuchu czy na kłopoty z pamięcią bez wątpienia powinni stosować miód gryczany. Jest on źródłem wielu witamin takich jak C, B1 czy B2. W jego składzie znaleźć można znaczne ilości magnezu, żelaza i innych biopierwiastków. Miód gryczany pomocny jest w odtruwaniu wątroby, w zaburzeniach na tle nerwowym czy stanach wyczerpania psychicznego. Warto wspomnieć, że działa korzystanie na mięsień sercowy a także zatrzymuje rozwój miażdżycy.


Miód nawłociowy

Dla osób cierpiących na przypadłości układu pokarmowego czy na problemy z nerkami doskonałym antidotum będzie miód nawłociowy. Świetnie działa również na stany zapalne układu moczowego.


Miód wrzosowy

Warto wspomnieć o miodzie wrzosowym. Jeśli mamy trudności z wydalaniem moczu czy problemy z kamicą nerkową ów miód z pewnością nam pomoże. Dodatkowo ma zastosowanie w lecznictwie przy zaburzeniach dróg moczowych i gruczołu krokowego. Podobnie jak miód malinowy dobrze radzi sobie z biegunkami.


Który miód najzdrowszy?

Bez wątpienia miód to wspaniały lek, mający wiele pomocnych właściwości. Trudno orzec, który z nich jest najlepszy lub też najzdrowszy. Jednak śmiało można stwierdzić, że każdy z nich czyni cuda. Jak widać warto spożywać miód, choćby nawet dla dobrego samopoczucia czy dla prawidłowego przebiegu procesów zachodzących w ciele człowieka. Należy jednak pamiętać, że miód będzie pełen witamin tylko wtedy, gdy zaczerpniemy go ze sprawdzonego źródła.